Varvsbron vann Stålbyggnadspriset 2023

Arkitektur

Som avslutning på Stålbyggnadsdagen den 19 oktober i Stockholm, delade Stålbyggnadsinstitutet ut Stålbyggnadspriset. Priset gick till Varvsbron som akrobatiskt spänner över hamnbassängen i Helsingborg.

Fyra finalister till Stålbyggnadspriset 2023

Aktuellt, Arkitektur

Juryn har nu utsett fyra finalister till Stålbyggnadspriset. De fyra finalisterna kommer att presenteras på Stålbyggnadsdagen 19 oktober där vinnaren sedan avslöjas och får ta emot statyetten.

Stålbyggnadspriset 2023 – Slutnominerade projekt

Arkitektur

Många bra projekt nominerades till Stålbyggnadspriset 2023. Juryn har nu gått igenom alla projekten och utsett tio projekt som går vidare till nästa steg för en mer utförlig genomgång. Därefter kommer juryn att ta fram och presentera finalisterna under september. Prisutdelningen kommer sedan att ske på Stålbyggnadsdagen 19 oktober i Stockholm.

Nominera ditt projekt till Stålbyggnadspriset 2023

Aktuellt, Arkitektur

Stålbyggnadsinstitutet delar vart annat år ut Stålbyggnadspriset till ett byggnadsverk där man på ett innovativt, miljömässigt hållbart och arkitektoniskt tilltalande sätt utnyttjat stål i konstruktionen.

Towards Artificial Intelligence in Architecture

Arkitektur

Advances in artificial intelligence and machine learning are often perceived as a threat to the creative process. But at Foster + Partners, the Applied Research and Development group is rethinking this mindset and embracing machine learning, not to replicate or replace designers, but to enhance our knowledge, instincts and sensitivities, free us from routine tasks, and to optimise and push the boundaries of our designs.

Chalmerister i Telfordland

Arkitektur

Att resa med Arkitektur och Teknikprogrammet är som att resa med en gammal vän. Du vet den där spontana glada individen som ger dig en kram på morgonen, eller den som plötsligt börjar sjunga strupsång för att undersöka hur rummet svarar på tonerna. Eller den där som aldrig riktigt kan hålla med utan prompt måste ha en diskussion om saken. Sanningen är att det är en ganska brokig grupp individer som alla bidrar till att resan aldrig blir riktigt som planerat, men att så många fler saker upptäcks och upplevs.

Brandskydda stål – ur arkitektens perspektiv

Arkitektur, Brand

Att bygga med stål innebär spännande och utmanande möjligheter att skapa byggnader och rum med volym och estetik. Stålet möjliggör stora spännvidder, kostnadseffektiva lösningar och hållbarhet.

Vernebygg for MS Finnmarken – Hurtigrutemuseet

Aktuellt, Arkitektur

28. august åpnet Hurtigrutemuseet med en av verdens største museumsgjenstander innendørs: Hurtigruteskipet MS Finnmarken fra 1956. Hurtigrutemuseet med ærverdige MS Finnmarken og det nye historiske museet fremstår som et landemerke ved sjøfronten i Stokmarknes.

Stålbyggnadspriset 2021 till Sofias bro

Arkitektur

Som avslutning på Stålbyggnadsdagen delade Stålbyggnadsinstitutet ut Stålbyggnadspriset 2021. Priset gick till Sofias bro som så elegant spänner över ravinen i Sofieros Slottspark utanför Helsingborg.

Tre Finalister till Stålbyggnadspriset 2021

Arkitektur

Juryn har nu utsett tre finalister till Stålbyggnadspriset. De tre finalisterna kommer att presenteras på Stålbyggnadsdagen 28 oktober där Vinnaren sedan avsjöjas och får ta emot Satyetten.

Stealthbron är slutnominerad till European Steel Design Award

Arkitektur, Stålbroar

The European Steel Design Award delas ut vart annat år av ECCS. I år har Parkbron över Varnan i Kristinehamn gått vidare till slutnominering tillsammans med 12 ytterligare Europeiska stålbyggnadsprojekt. Arkitekt är &Rundquist, stålentreprenör är Stål & Rörmontage och konstruktör är Structor Malmö.

Ny energieffektiv Ruukki Patina-panel ger fasaden en ny ton

Aktuellt, Arkitektur

Ruukki Construction lanserar en ny Ruukki®Patina-panel i juni 2021. Panelen kombinerar energieffektivitet med en patinerad yta som ger byggnadsfasaden en nytt och efterlängtat uttryck. Stålytorna på Ruukki Patina-panelerna är tillverkade av Cor-Ten®-stål som är särskilt populärt hos arkitekter.