BJ Svets & Anläggning AB

Stålentreprenör:
BJ Svets & Anläggning AB i Strängnäs är en totalentreprenör inom hallbyggnader och industrifastigheter. I den moderna och välutrustade produktionsanläggningen tillverkas allt från minsta plåtdetalj till komplexa prefabstommar i stål. Här finns avancerad utrustning och kompetent personal för att ta hand om hela tillverkningsprocessen. Företaget grundades 1971 av Bengt Jönsson i Åkers Styckebruk och är fortfarande familjeägt.
Balkar utlastade och klara för leverans till en ny paddelhall i Strängnäs. I bakgrunden syns fasaden till BJs verkstad i Strängnäs. Foto: Lars Hamrebjörk

Det började med byggnadssmidje i mindre skala, men man flyttade under 1980-talet till Strängnäs och sedan 2007 är verksamheten i de nuvarande lokalerna på Plogstigen då det första skeppet av verkstaden byggdes. Men redan 2009 byggde med ut med ytterligare ett skepp. Utöver verkstaden har man en målningshall för blästring och industrilackering av stål. Omsättningen 2020 var närmare 200 miljoner.

Anders Keyser, verkstadschef och Viktor Wall, projektledare övervakar tillverkningen av svetsad balk. Båda har jobbat på BJ i 15 år. Foto: Lars Hamrebjörk

I verkstaden tillverkas allt från minsta plåtdetalj till komplexa prefabstommar i stål. Tillverkning och montage av stålstommar har alltid varit kärnan i företagets verksamhet, Tack vare investeringar i nya maskiner förfogar BJ över en avancerad anläggning för tillverkning av svetsade balkar. I vår helautomatiska svetsmaskin utförs längdssvetsning av HSQ-balk och även andra typer av tvärsnitt med pulverbåge och MAG. Pulverbågssvetsning är en oerhört effektiv metod som ger ett svåröverträffat svetsresultat. Det är dessutom fördelaktigt för arbetsmiljön i verkstaden eftersom ljusbågen är skyddad av pulvret. Man slipper därmed ljuset, svetssprut och rök är dessutom minimalt jämfört med konventionell svetsning.

Svetsning av HSQ-balk med pulverbåge och MAG. Foto: Lars Hamrebjörk

Plåtarna som utgör sidor och flänsar i de svetsade balkarna plasmaskärs från fullstora plåtar 12*2,5m. Det är en stor fördel att förfoga över en plasmaskärmaskin som hanterar dessa plåtstorlekar, särskilt vid tillverkning av balk då antalet skarvar minimeras. Vid tillverkning av överhöjda balkar skärs sidorna ut i rätt form direkt, och man slipper bygga in onödiga egenspänningar i balkarna.

I verkstaden finns tre olika plasmaskärmaskiner, varav detta är den största. Foto: Lars Hamrebjörk

Certifiering

BJ Svets är certifierad enligt SS-EN 1090-1 och SS-EN ISO 3834-2, och tillverkning av bärande stålkonstruktioner utförs enligt SS-EN 1090-2, och man är certifierade för samtliga utförandeklasser, EXC 1-4.

Anställda

BJ Svets har idag ett 50-tal anställda varav på 10 kontoret. Utöver dessa arbetar man med ett par utvalda underentreprenörer som uteslutande arbetar åt BJ. Totalt sysselsätter verksamheten kring 70 personer. I företaget finns både IWS-diplom och kompetens inom TR-stål/N och -K.

Ytbehandlingen utförs i en egen hall precis intill verkstaden. Foto: Lars Hamrebjörk

Aktuella projekt

Till hösten kommer det flera hallbyggnader i Strängnäs med omnejd. I Hagastaden i Stockholm byggde man stål- och prefabstommen till bostadsprojektet Oxford och till hösten kör man i gång nästa del – Coimbra. Oxford är fördelat på två byggnader, 17 respektive 13 våningar och rymmer 128 lägenheter. Coimbra består av ytterligare två byggnader, 14 respektive 11 våningar innehållande 130 lägenheter. Totalt i projektet är det ca 400 ton stål, drygt 15 000 m² bjälklag, 12 000 m² väggar, 262 badrumsmoduler, prefabtrappor samt komplettering med räcken och handledare av stål.

Miljövarudeklarationer – EPD

BJ Svets är i full gång med att ta fram miljödeklarationer EPD:er till samtliga sina produkter för att ligga i framkant och möta marknadens förväntningar i miljö- och hållbarhetsfrågor. Läs mer här.

Läs mer på Internet
www.bjsvets.se
Följ även BJ Svets & Anläggning på LinkedIn

Författare
Lars Hamrebjörk

Pågående stommontage på projekt Oxford. Foto: BJ Svets
Viktor Wall, projektledare visar upp CE-märkta och leveransklara pelare. Foto: Lars Hamrebjörk