Nominera ditt projekt till Stålbyggnadspriset 2023

Aktuellt, Arkitektur
Stålbyggnadsinstitutet delar vart annat år ut Stålbyggnadspriset till ett byggnadsverk där man på ett innovativt, miljömässigt hållbart och arkitektoniskt tilltalande sätt utnyttjat stål i konstruktionen.

Stålbyggnadspriset uppmärksammar arkitekter, ingenjörer och företag som utnyttjar stålets egenskaper för att bygga en hållbar framtid.

Stålbyggnadspriset 2023 delas ut torsdag 19 oktober 2023 i Stockholm på Stålbyggnadsdagen.

Vilka projekt kan nomineras?

  • Anmälda projekt skall ha en stålkonstruktion som är nydanande i sitt utförande. Juryn kommer att bedöma; Funktion, Form, Material, Ekonomi och Teknik.
  • Projekten skall vara byggda i Sverige de senaste tre åren och färdigställda före den första april 2023. Alla slags byggnadsverk kan delta i tävlingen; broar, kontorshus, bostadshus, industribyggnader, arenor m.m.

Nominering

  • Nomineringen av projekt ska vara inskickat senast den 17 april 2023. En skriftlig beskrivning av projektet, där beställare, arkitekt, stålkonstruktör och stålentreprenör står bakom nomineringen, ska vara inskickad inför slutbedömningen. Beskrivningen ska vara utförlig, minst en A4-sida med tyngdpunkt på stålmaterialets betydelse för projektets genomförande. Bifoga nödvändiga ritningar och fotografier av färdig byggnad och av konstruktionen.
  • Alla underlag, fotografier, skisser och ritningar måste vara fria att publicera i tryck och på internet.
  • Använd helst Nomineringsmallen som du kan hämta här.
  • Men du kan även nominera ett projekt genom att mejla till lars@sbi.se (070-630 22 17). Bifoga då en kort beskrivning av projektet, några bilder, samt Arkitekt, Konstruktör och Stålentreprenör.

Nomineringsprocess

Bland de nominerade projekten kommer ett urval gå vidare till en slutnominering. Bland de slutnominerade projekten kommer ett antal finalister att tas fram som alla presenteras vid prisutdelningen.

Vinnande projekt

Det vinnande projektet kommer att offentliggöras under Stålbyggnadsdagen 2023 den 19 oktober i Stockholm. Den 3D-printade statyetten »Stålbyggnadspriset « delas ut till arkitekten i det vinnande projektet. Beställare, arkitekt, stålkonstruktör och stålentreprenör kommer också att tilldelas ett varsitt diplom. Dessutom kommer ett antal hedersomnämnanden att delas ut till övriga finalister.

Kontakt och Frågor

Lars Hamrebjörk, 070-630 22 17, lars@sbi.se

Läs en artikel i Stålbyggnad om vinnaren av Stålbyggnadspriset 2021 – Sofias Bro här!

I artikeln presenteras även de andra två finalisterna Folke Bernadottes Bro och Strandgatan 24 i Umeå.

Folke Bernadottes Bro
Strandgatan 24, Umeå
Statyetten för Stålbyggnadspriset.
Design och 3D-printning i rostfritt stål: Fredrik Hamrebjörk (fredrik.hamrebjork@gmail.com)