Ordförande Peter Salomon och vd Björn Åstedt hälsade alla välkomna och lämnade sedan över till dagens moderator Rutger Gyllenram.
[Om du ”klickar” på föreläsarnamnen nedan så kan du läsa deras pp-presentationer]
Därefter drog förmiddagspasset i gång med ett uppskattat föredrag av Peter Larsson om samhällsomvandlingen i norra Sverige. Från Boverket fick vi sedan en presentation om vad som händer inom Möjligheternas byggregler. De fyra finalisterna till Stålbyggnadspriset presenterades av Helena Glantz från juryn.
På Mötestorget kunde du under förmiddagskaffet bland annat besöka tre av Stålbyggnadsdagsns Guldpartners. Såväl ABUS Kransystem, som .DOT och Hilti hade många deltagare som besökte dem och samlade in kunskap och information om deras produkter.
Efter förmiddagskaffet bland utställarna hade man sedan tre spår att välja på. På ett spår kunde man få reda på vad man som konstruktör bör tänka på. Niklas Klippenberg från Nordic Fastening berättade om olika fästelement, Daniel Berge Hedkvist från Tyréns om kombinationen av KL-trä och stålkonstruktioner, samt ett panelsamtal med Patrik Bjelovuk och Jan Stenmark om hur man väljer rätt stålsort till stålkonstruktionerna.
På ett annat spår kunde stålbyggare få veta mer om vad som händer inom rostskydd av stålkonstruktioner. Vidare presenterade Andreas Elofsson praktiska råd då stålbyggare ska ta fram sina miljödeklarationer, och Niklas Kihlén presenterade nya programlösningar av Tekla för stålbyggare.
Det tredje spåret var en slutrapport av FoU-projektet Lightspan lett av Joakim Hedegård från Swerim, som också presenterade ett föredrag om kvalitetssäkring av lasersvetsning. Anette Fjeld Hansen från Prodtex berättade om några norska stålbrokonstruktioner som har lasersvetsats. Amer Ali och Peter Nilsson Strand från WSP berättade om brokonceptet för GC-trafik som tagits fram inom Lightspan.
Under lunchpausen kunde man bland annat besöka Stålbyggnadsdagens Guldpartners. Hos Nordic Fastening Group hade erfarna stålbyggare träffats för att diskutera fästelement. Pretec visade sina produkter för intresserade deltagare, och Stål & Rörmontage hade bland annat besök av en flitig Stålbyggnadsdagsbesökare, Anders Lagerås.
Efter lunch och mingel bland utställarna på Mötestorget var det återigen dags att välja ett av tre spår. Ett teknikspår där Ulla Zetterberg Anehorn berättade om bra saker man bör känna till när man konstruerar med svets. Lurvas visade upp tidigare misstag vid stålkonstruktioner som det är bra att undvika, och Annikki Hirn presenterade nya regler inom varmförzinkning.
Ett annat spår var Återbruk av konstruktionsstål som du kan läsa mer om här.
Det tredje spåret var Ökad livslängd av stålbroar med HFMI-behandling. Poja Shams Hakami från WSP berättade om dimensionering och Arnar Björnsson från Hifit pratade om planering, utförande och kontroll. Hans Pétursson från Trafikverket berättade om ett aktuellt broprojekt där HFMI har varit en del av kapacitetsökningen av stålbron
På Mötestorget kund man på de långa pauserna mellan föredragen besöka alla utställande medlemsföretag, men även gå till den populära ”Prova-På-hörnan” där du bland annat kunde känna på handhållen laserscanning. Du minglade även bland alla övriga deltagare under Stålbyggnadsdagen.
Efter ännu mer mingel bland utställare och möjlighet att prova på det man lyssnat om på föredragen, var det dags att samlas igen för ett avslutande gemensamt pass.
Helena Glantz från juryn för Stålbyggnadspriset presenterades de fyra finalistprojekten innan statyetten delades ut till Varvsbron (se sid 18-19). Anders Werme gav sedan en överblick av världsläget för fossilfritt stål. Knut Stockhusen från sbp avslutade dagen med ett inspirerande föredrag om ombyggnaden av Globen.
Författare
Lars Hamrebjörk
Vi ses återigen den 7 november 2024 i Göteborg och Svenska Mässan för nästa Stålbyggnadsdag!
Ta del av presentationerna från Stålbyggnadsdagen här