1972 grundade en entreprenör bosatt i Stockholm tillsammans med några vänner från hemorten Peräseinäjoki i finska Österbotten företaget Nordisk rör- och industriservice, PPTH. Man startade en liten verkstad bakom en bensinstation i Peräseinäjoki där det fanns duktiga svetsare som behövde sysselsättning. Verksamheten började med montage av rör och stål samt andra servicearbeten till framförallt gruv- och pappersindustrin i Sverige. Under åren 1972-1985 var det mest industriprojekt, rörarbeten och industriservice i Sverige, Finland, Mellanöstern och Ryssland. När man 1985 kunde se att kontorsbyggandet med stålstommar i Sverige ökade kraftigt gick man in även i det segmentet, först i Sverige och lite senare även i Norge.
1990 sammanförde finska stålbolaget Rautaruukki sin verkstadsenhet i Ylivieska med PPTH och blev delägare då tillsammans med dåvarande huvudägare YIT. Då hade man tre stora verkstäder i Finland. Peräseinäjoki där man tillverkade stålkonstruktioner till kontorshus, affärshus och hallbyggnader. Alavus där man tillverkade huvudsakligen stålkonstruktioner till industribyggnader och Ylivieska där man tillverkade broar och tunga stålkonstruktioner till bygg- och offshoreindustrin. Medlem i SBI blev man 1993, samma år man öppnade försäljningskontoret i Stockholm.
2006 övertog Rautaruukki hela ägandet och infogade verksamheten i Ruukki Construction. Man byggde upp en växande verksamhet med fabriker i Baltikum, Ryssland och Rumänien. Verksamheten vidareutvecklades från att vara en stålentreprenör till en stomentreprenör. När sedan SSAB köpte stålbolaget Rautaruukki 2014 fortsatte stomentreprenadverksamheten oförändrat under namnet Ruukki Construction fram till sommaren 2019 då man omvandlade Ruukki Building Systems till ett eget bolag inom SSAB koncernen.
Entreprenadverksamhet med fokus på stål
Ruukki Building Systems har idag en projektverksamhet som specialiserat sig på design, tillverkning och installation av stom-, vägg- och takkonstruktioner till byggnader samt brokonstruktioner med produktionsanläggningar i Peräseinäjoki och Ylivieska (Finland), Gargždai (Litauen) och Oborniki (Polen). Ungefär 35 % av marknaden är i Sverige, 25 % i Finland, 15 % Norge och 25 % i Polen/Tjeckien och Litauen.
Man tar hand om hela kedjan från projektering till tillverkning och montage och är ofta med tillsammans med kunden i tidiga skeden av projekten för att utveckla lösningar anpassade till industriell tillverkning samt effektivt och säkert montage. Verksamheten är uppdelat i fyra affärsområden med olika team med projektledare som är specialiserade mot olika typprojekt. Flervåningsbyggnader, Industriprojekt, Hallbyggnader och Broar. Man har sammanlagt cirka 100 egna montörer och montageledare som är specialiserade på ”stålmässigt” krävande projekt och dessutom använder man underentreprenörer. Man har en egen konstruktionsavdelning och närmare 40 konstruktörer lokaliserade i kontor i Finland, Tjeckien och Litauen. Man har också nära samarbete med flera konsultföretag.
Sverige och Norge har länge varit en stor marknad
Genom åren har RBS medverkat i rad stora kända byggprojekt i Sverige och Norge. Exempelvis stora sportanläggningar som Globen och Friends Arena. Flygplatsbyggnader såväl till Stockholm Arlanda som till Gardermoen och Flesland i Bergen. Köpcentra Byporten och Lagunen i Norge samt Nordens största köpcentrum Mall of Scandinavia i Stockholm. En stor mängd stora kontorsbyggnader och industribyggnader i båda länderna. En mängd broar över älvarna i Halland såväl som i Norrland. Idag byggs det dessutom mycket hallbyggnader varav det största är 100 000 m2.
Egen tillverkning av stålkonstruktioner
Tillverkningen sker i fyra verkstäder. Ylivieska där man tillverkar stora svetsade profiler med plåt från SSABs stålverk i Brahestad bara några mil från Ylivieska. Man har fyra automatiska svetslinjer där en tar upp till 4 meter höga profiler. I Peräseinäjoki tillverkar man fackverk av rörprofiler från SSABs stålverk i närheten. I Oborniki (Polen) tillverkas pelare och balkar av varmvalsade profiler från stålverk i Mellaneuropa. I Gargždai (Litauen) tillverkas huvudsakligen lättare profiler till hallbyggnader. Att tillverka stålkomponenterna i verkstäder som ligger nära de stålverk som tillverkar stålet är en klimatanpassning av stålbyggandet. Alla projekt projekteras i Tekla kopplat till ett affärssystem där man kan följa de olika komponenterna i projekten. Till ett projekt kan det komma delar från alla fyra verkstäderna och då är det viktigt att man kan följa flödet av produkter. Ruukki har också varit i framkanten när det gäller att använda höghållfast stål, bland annat används höghållfast stål (S550) i delar av rörfackverken. Ungefär 20 procent av stålet i Peräseinäjoki är mer höghållfast.
Ett nytt steg är nu på gång
Tyska Donges har nu lagt ett bud på Ruukki Building Systems och konkurrensverkets godkännande väntas under våren 2020.
Läs mer på Internet
www.ruukki.com/building-systems