Medlemsföretag i Fokus – SMS Stålfackverk

Stålentreprenör
SMS AB (Svets & Montage i Smålandsstenar) är ett smidesföretag som bildades 1990 och har sedan starten varit under ständig utveckling och från 1998 finns man i Broaryd, Småland. Från att varit en leverantör av allt från vanligt byggnadssmide och räcken, till stora gångbroar, så har man sedan 2006 tillbaka specialiserat sig mot enbart tillverkning av fackverk i stål.

SMS AB (Svets & Montage i Smålandsstenar) är ett smidesföretag som bildades 1990 och har sedan starten varit under ständig utveckling och från 1998 finns man i Broaryd, Småland. Från att varit en leverantör av allt från vanligt byggnadssmide och räcken, till stora gångbroar, så har man sedan 2006 tillbaka specialiserat sig mot enbart tillverkning av fackverk i stål. Man tillverkar och levererar idag fackverk till andra stålbyggare och entreprenörer runt om i Sverige.

SMS Stålfackverk i Broaryd, Småland
Foto: Lars Hamrebjörk

Från att länge varit ett rätt litet företag med små lokaler växte man rejält 2017 med en ny stor hall med möjlighet att hantera stora objekt enkelt och smidigt med hjälp av 12 kraftiga traversbanor. Just nu bygger man en ny hall som ska vara klar för produktion under våren 2020. Man kommer då att kunna dubblera produktionen från ca 10 fackverk per dag till 20.

Jonas Larsson, kvalitet och produktion, Joanna Lundström, kvalitet och marknadsföring, Roger Lundström, ägare.
Foto: Lars Hamrebjörk

SMS Fackverstakstol tillverkas vanligtvis av ihopsvetsade L- och UPE-profiler som bildar en kraftig och mycket stark produkt. Vid kraftigare konstruktioner kan den även vara uppbyggd av konstruktionsrör och balk. Alla konstruktioner svetsas ihop i specialbyggda fixturer vilket innebär mycket god måttnoggrannhet. SMS levererar upp till 26 meter långa fackverk till ca 180 projekt där man använder 5000 ton stål på ett år. Med tillbyggnaden räknar man att kunna dubblera.

SMS Stålfackverk i väntan på leverans. I bakgrunden pågår arbetet att bygga ut produktionsytorna till dubbel storlek.
Foto: Lars Hamrebjörk

Man använder modern skär- och svetsutrustning i produktionsprocessen och har egen målerianläggning med den senaste målarutrustningen. SMS har hög kompetens med bl.a. IWS-utbildning, EN 1090, TR-stål, MP, UT Level 2 och certifierad Yt- och rostskyddsmålare. Dessutom två konstruktörer. I verkstaden är det cirka 20 anställda.

Här pågår det tillverkning av SMS Stålfackverk
Foto: Lars Hamrebjörk

Bland stora projekt SMS har levererat till finns Max Lab i Lund, Olympia i Helsingborg, Biltema,, Bovieran och Landvetter Airport.

Tolv rörfackverk till Landvetter Airport uppbyggda av KKR 300x300x10 och ska bli 40 meter långa. Levereras brandskyddsmålade R60.
Ett stort projekt för SMS är takfackverken till Max Lab i Lund
Foto: Klas Andersson

Läs mer på Internet: www.smsab.se

Författare: Lars Hamrebjörk