Borga Plåt – En komplett hallbyggarkoncern

Stålentreprenör
Borga är en plåttillverkare och hallbyggarkoncern med rötterna i Skaraborg och en verksamhet som sträcker sig ut i Europa. Det började 1973 på den lilla gården Borga i Vara kommun med kallvalsning av byggplåtprofiler för olika ändamål. Sedan dess har man utvecklats och byggt stålhallar för många olika användningsområden. Borga tillverkar idag plåt, reglar, beslag och stommar själva, har egna montageteam och har utvecklat ett eget byggsystem.
Borga Plåts produktionschef Christer Bärgman (tv) och VD:n Anders Paulsson (th) mellan företagets två nyaste produktionslinjer.

Kärnan i Borgas affärsidé är egna produkter som tillverkas på flera platser i Europa och som gör att man kan garantera hög kvalitet, priser som står sig och säkra leveranser. Man har produktionsanläggningar i Sverige, Polen och Litauen samt försäljning i tio länder. Borgakoncernen omsatte ca 600 MSEK 2019 och har ca 340 anställda

Borgas nya produktionslokal som invigdes 2018.

Produktionslinjer i Skara och Polen

Sedan 2003 har Borgakoncernen sitt huvudkontor i Skara där det svenska dotterbolaget Borga Plåt även har sin tillverkning av kallvalsade plåtprofiler för tak och väggar till den nordiska marknaden. Plåten säljs både direkt till komponentkunder men ingår givetvis också i sina egna stålhallar.

Sedan 2009 har man en produktion av svetsade stålstommar i Polen med en robotiserad och kostnadseffektiv svetsfabrik för tillverkning av ramkonstruktioner och numera också fackverksramar. I Polen har man även produktionslinjer för valsning av galvad och lackerad plåt till tak- och väggplåt samt lättbalksprofiler.

Märkningar och bedömningar

Borga är certifierade för produktion av bärverksdelar av stål enligt EN-1090-1 och EN-1090-2. Borgas stålkonstruktioner, lättbalkar och plåtprofiler är CE-märkta, och sedan 2020 är alla plåt- och lättbalksprofiler är bedömda av Byggvarubedömningen och SundaHus.

Borgas svetsade ramkonstruktion med veckat liv, vilket ger en kombination av hög styrka och låg vikt.

Ny produktionsanläggning och fackverkskonstruktion

En ny produktionshall öppnades i Skara 2018 och i samband med det lanserades Borgas estetiskt tilltalande och mångsidiga fackverksbalk med svetsade över- och underflänsar och strävor av galvaniserade lättbalksprofiler. Innertak och innerväggar i den nya produktionshallen består av perforerad plåt med bakomliggande akustikskiva vilket minskar bullernivåerna dramatiskt.

Ett exempel på en teknisk lösning ur Borgas byggsystem, här med fackverksbalk, högprofilplåt, takbeklädnad av plåt och sandwichpanel på väggarna.
Produktionslinjen för högprofilen TR136. I taket skymtar Borgas fackverksbalk

Bärande högprofilplåt

Det senaste tillskottet till Borgas byggsystem är högprofilplåten TR 136 som tillverkas i en helt ny produktionslinje från 2020.  Högprofilplåt är idag ett standardinslag i isolerade takkonstruktioner och kan användas för de flesta typer av tak med eller utan skivverkan. Borgas takprofil TR 136 är framtagen i enlighet med Eurocode och är optimerad för klara de allt hårdare kraven i Boverkets föreskrifter EKS. Profilen kan med fördel också användas i bjälklagskonstruktioner.

Borgas nya högprofilplåt TR 136 i aluzink-utförande, men som också finns med svart exteriörlack eller vit interiörlack
Ett pågående hallbyggnadsprojekt åt företaget Combimix i Stenungssund.

Läs mer på Internet
www.borga.se
Film om produktionsanläggningen: www.youtube.com/watch?v=GIyAyEU7yD4&feature=youtu.be

Författare
Lars Hamrebjörk,