Sveriges största ishall med 81 meter breda bågformade takstolar

Stål gör det möjligt
Nya Tingvalla isstadion kommer att bli norra Europas största väderskyddade isyta. Nuvarande Tingvalla isstadion byggdes 1967 och är med sina drygt 12 000 kvadratmeter en av Europas största konstfrusna isytor.

Isstadion omvandlas nu med väggar och tak omvandlas från en utomhusarena till en modern inomhusarena med tre isytor – en bandyplan och två isrinkar. Här blir det plats för alla typer av isidrotter, som bandy, konståkning, skridsko, ishockey och allmänhetens åkning. En öppningsbar mellanvägg möjliggör en skridskobana av fullängd för tävlingar. På ståplatsläktaren finns plats för 1 500 åskådare. Det kommer också finnas omklädningsrum, föreningsytor och en stor entrédel med kafé och konferenslokaler.

Ishallen har en stålstomme med 27 takstolar som är 81 meter breda och väger drygt 25 ton vardera, och står på 14 meter höga stålpelare. Byggnaden är 191 meter lång, 81 meter bred samt 14 m hög på långsidorna och båghöjd på 24 meter på kortsidorna. Stomentreprenör är Nordec som även monterar tak- och fasadelement.

Foto: Lars Hamrebjörk

Fackverksbågarna levereras i fyra delar från Nordec i Peräseinäjoki. Takstolen monteras liggandes på marken i Karlstad och därefter lyfts fackverket till upprätt ställning med hjälp av två kranar (220ton och 300ton). Fackverkets totalvikt är drygt 25 ton. När fackverket är på plats på stålpelarna (CFRHS300x300) monteras stag mellan fackverk och tidigare monterade konstruktioner innan lyftkranar lösgörs från fackverket. Sedan monteras tak- och fasader med sandwichelement från Areco.

Bandyplanen ska vara klar inför säsongsstart hösten 2021. Hela anläggningen ska vara färdigställd hösten 2022.

Beställare: Karlstads Kommun
Arkitekt: Arkitektgruppen i Gävle
Entreprenör: NCC
Konstruktör: NCC Teknik / Nordec
Stålentreprenör: Nordec
Tak-/fasadleverantör: Areco