Pallarkojan i Hyllie stadsdelspark

Stål gör det möjligt
Pallarkojan står i den första etappen av Hyllievångsparken i Malmö. Byggnaden är ritad av Marcus Abrahamsson i samarbete med Plot Studio och Structor samt Luxera som stått för belysningsdesign. Kojan står nu vackert omgiven av frukträden i lunden.
Foto: Lars Hamrebjörk

Vid soliga sommardagar eller plötsliga skurar erbjuder Pallarkojan sol- och regnskydd. Det är dessutom en perfekt plats att samlas vid och kanske provsmaka någon av de olika sorters frukter som odlas i parken. Inspirationen till Pallarkojan kommer från trädens stam och grenar. Men konstruktionens form innebär att den fick tillverkas som en stålkonstruktion klädd i med trä innan den monterades på plats. Det fanns tillverknings- och projekteringsutmaningar på grund av geometrin.

Stålentreprenören beställde laserskärning av rörelement som gjordes direkt ifrån Tekla modellen. Även entreprenör var tvungen att bygga konstruktionen i skala 1:1 i verkstad och provmontera den innan det levererades och skruvades på plats. Den slimmande stålkonstruktionen var väldigt vindkänslig, och konstruktör gjorde bedömning att konstruktion behöver kontrolleras även för utmatning på grund av vind eftersom det ligger i kustområde med höga och reversibla vindar.

Beställare: Malmö Stad
Arkitekt: Marcus Abrahamsson Arkitektur
Konstruktör: Structor Bygg Malmö
Generalentreprenör: MVB Syd
UE-Bygg: Inredo
UE-Stål: Järnkonstruktioner