Logistikbyggnad med mer stål än i Eiffeltornet

Stål gör det möjligt
I Bålsta utanför Stockholm bygger Logicenters ett nytt högautomatiserat kyl- och fryslager tillsammans med hyresgästen Dagab, som är Axfoods inköps-och logistikbolag. Anläggningen på drygt 124 000 kvm och med en höjd av 30 meter blir en av Europas största och modernaste. Det blir en storlek av fyra Globen eller 14 fotbollsplaner.
Drönarbilden på Logistikbyggnaden är tagen första veckan i november 2020 och då har halva stombyggnaden kommit upp.

Anläggningen består till hälften av en torrlagerdel, ¼-del kyl
och ¼-del frys samt cirka 10 000 kvm kontorsytor. Logistikanläggningen blir perfekt anpassad för modern logistikverksamhet med ett stort på miljöfrågor och energieffektivitet, innefattandes bland annat BREEAM-certifiering och solpaneler på anläggningens tak. Logistikanläggningen planeras vara i drift 2023.

Nordec levererar och monterar stålstommen med 8000 ton till
logistikanläggningen på 124 000 kvm i Bålsta..
Foto: Lars Hamrebjörk

Nordec levererar och monterar såväl stålstommen som tak och fasadelement där man har använt BIM genom hela processen från projektering, arbetsplanering, tillverkning och montage. Model Sharing har använts så att alla har K-modellen i realtid. På arbetsplatsen har montörerna Trimble Connect i sina iPad för dagligt montering.

Foto: Lars Hamrebjörk

Stålstommen på ca 8 700 ton och ca 13 000 element, tillverkas i Nordecs verkstäder i Finland och transporteras med lastbil och färja till Bålsta. De längsta pelarna är ca 30 m långa och består av svetsade I-profiler samt runda rör 610mm. Primärfackverken är 9–20 m och sekundärfackverken
är 13–27 m och tillverkas i S420MH i Peräseinäjoki. Totalt 118 000 kvm TRP till taket, fasadpaneler till 50 000 kvm och paneler till 40 000 kvm innerväggar har levererats av Ruukki som sedan monteras av Nordec.

Beställare: Logicenters
Arkitekt: Krook & Tjäder
Konstruktör: Stiba
Stålkonstruktör: SS-Teracon
Stålentreprenör: Nordec
Fasadelement: Ruukki

Väggen består av sandwichpaneler från Ruukki med olika typ av isolering och tjocklek beroende på temperaturzoner inne i byggnaden.
Foto: Lars Hamrebjörk
Foto: Lars Hamrebjörk
Foto: Lars Hamrebjrk