Hotellmoduler i Arlandastad

Stål gör det möjligt
Före detta Eurostop Arlanda byggs om till event- och konferensanläggning Scandinavian Xpo och befintligt hotell utökas med en nybyggnad utmed E4:an innehållande 200 rum. Hotellet byggs med en komplett modullösning från Isolamins fabrik i Överkalix.

Modulerna görs helt kompletta med vatten, värme ock kyla inbyggt. När en modul monteras så klickas den bara ihop med modulen i våningen under och sedan är all installation klar.

Ungefär ett våningsplan monterades varje vecka under försommaren och efter 110 transportvändor och 205 moduler senare finns nu alla hotellmoduler på plats och monterade i Arlandastaden.

Montering av modulerna kräver endast en kranförare och 2 personer för styrning av modulen. Varje modul tar cirka 15 minuter från lastbilen till sitt slutliga läge tack vare automatisk lyftram och effektiviteten för anslutningarna i modulerna. Modulernas egenvikt främjar kopplingen av modulerna som tvingar modulerna att uppta den exakta positionen och skapar ingen marginal för felinställningar. Därför uppnås toleranser på 3 mm på plats utan ansträngningar eftersom systemet är självjusterbart. Stål från modulerna är laserskurna i produktion för att säkerställa mycket små toleranser.

Systemet är baserat på montering av moduler och korridorbjälklag med hjälp av en ”klick” anslutning. Stål är det bästa alternativet för modulkonstruktion på grund av sin flexibilitet, noggrannhet, hållbarhet och varaktighet. Systemet möjliggör en snabb montering och demontering av modulerna, i linje med hållbarhet och cirkulär ekonomi.

Länk till en film om hotellmodulerna: https://youtu.be/FvaI_mJO3bc

Beställare: Quality Hotel Arlanda XPO
Arkitekt: Wester + Elsner arkitekter
Entreprenör: Isolamin
Konstruktör: Isolamin
Modulmontaget: PCS Modulsystem