Friidrottshall i Södertälje

Stål gör det möjligt
GF Hallen är en tillbyggnad av befintliga Täljehallen i Södertälje. Anläggningen är anpassad för friidrottsträning och mindre tävlingar kombinerat med redskapsgymnastik och träning för simhopp.
Fasaden är klädd med plåt, till viss del i Cortén.

Projektet innefattar även nybyggnad av utomhusfriidrottsanläggningen i Södertälje. Anläggningen är utformad för att kunna hålla tävlingar på SM nivå för såväl ungdomar som seniorer. Hallen blir klar under hösten och efter årsskiftet klar för bruk för träning och tävling och är utrustad med löpar- och sprintbanor, plats för kula, diskus, längd, höjd och spjut. Kurvorna till löparbanorna är uppbyggda med en stål- och plywoodkonstruktion för att få en mer anpassad svikt i banorna än en stum betongkonstruktion. Takhöjden är högre än i liknande i anläggningar för att ge plats till den rytmiska gymnastiken.

Löparbanorna med velodromkurvor i stål från Mondo.

Stomkonstruktionen har levererats och monterats av Ruukki Building Systems och består av 12 m långa stålpelare 300×300 och ca 56 m långa fackverksbalkar från Ruukki levererades i 3 delar och monterades ihop på plats. Taket består av TRP med livperforering för bättre bullerreducering.

Ruukki levererade och monterade även fasadelementen på vilka sedan LW monterat plåtfasaden, till stor del av rosttrögt stål, Corténstål. Ejot har varit leverantör av fästelementen och för att säkra valet av infästning för fasadplåtarna genomfördes utdragstester i Ejots labb i Örebro.

Infästningar i austenitiskt rostfritt material med borrspets i härdat stål (EJOT JT3) användes för att montera plåtarna i cortenstål medan lackad JF3 användes för att montera hattprofiler och fasadplåt.

Läs mer om Friidrottshallen här

Beställare: Telge fastigheter
Arkitekt: Metod arkitekter
Entreprenör: Fastec
Konstruktör: Looström / Ruukki Building System
Stålentreprenör: Ruukki Building Systems
Plåtentreprenör: LW
Plåtinfästning: EJOT