Färjestadsbron – en speciell GC-bro i stål

Stål gör det möjligt, Stålbroar:
Sedan vintern 2024 spänner en ny GC-bro över Klarälven i Karlstad. Bron sammanbinder de två stadsdelarna Råtorp och Färjestad. Brons totala längd är ca 290 meter uppdelat på åtta spann. Brons fria bredd varierar kontinuerligt. Som smalast är bredden 4,5 meter. Som bredast 7,3 meter.

Stålöverbyggnaden består av en ca 3,2 m bred, pentagonformad, lufttät lådbalkkonstruktion. På ömse sida av lådbalken återfinns konsolbalkar som återkommer med jämna mellanrum. En särskiljande egenskap är de varierande längderna på konsolbalkarna som är tänkta att ge ett intryck av vågformad struktur. De 7 mellanstöden består vardera av 2 till berg, borrade och betongfyllda RD-pålar. Pålparen är i sina överkanter förbundna med tvärbalkar av stål.  Brons landfästen är utförda som konventionella betonglandfästen.

Brons gestaltning är resultatet av en arkitekttävling. Bron svänger både horisontellt och vertikalt och ger ett luftigt intryck med ett brodäck av gallerdurk som till synes svävar över den bärande stålkonstruktionen. En tänkt finess med ett brodäck av gallerdurk är att undvika snö- och vattenansamlingar på bron. Centralt på brodäcket återfinns en meterbred remsa av tårplåt som ökar tillgängligheten för framför allt rullstolsbundna och husdjursägare.

Stålöverbyggnaden är totalt 279 m lång. Längden uppdelades i 8 st. montageenheter. Total stålvikt ca 437 ton. Använt konstruktionsstål är S355J2+N och S355J2C.  Räckesståndare är utförda av rosttrögt stål, S355J2W. Dessutom användes mindre kvantiteter rostfritt stål.  Efter produktion rengjordes montageenheterna med varmt vatten innan sandblästring. Enheterna målades sedan till korrosivitetsklass C5. Transporten av enheterna, inleddes vid WKS Duna anläggningen i Będzin (Polen). Sedan till hamnen i Świnoujście, för vidare färjetransport till Sverige. Särskild uppmärksamhet ägnades åt att skydda enheternas korrosionsskydd under transporterna.

Tillverkningen av stålöverbyggnaden innefattade inte enbart logistiska utmaningar utan ställde även höga krav på precision och svetsteknik. Lådbalkens speciella geometriska utformning gjorde att den vid tillverkning var känslig för bland annat svetsdeformationer.

En noggrann planering av svetsordningar var en avgörande faktor för att åstadkomma en jämnt fördelad värmetillförsel. Inspektioner- och injusteringar av geometrin utfördes kontinuerligt under sammanfogningen.

Beställare: Karlstads kommun
Arkitekt: Degree of Freedom Engineers / NUNO Arkitektur
Entreprenör: Westcon Entreprenad AB
Konstruktör: Norconsult / Inhouse Tech
Stålentreprenör: UPB Sverige
Understålentreprenör: WKS Duna Polska