
Syftet med förordningen
Byggproduktförordningen (EU nr 305/2011), även kallad CPR, började gälla fullt ut under 2013. I december 2024 publicerades en ny byggproduktförordning (EU nr 2024/3110) som successivt ska ersätta den. Under lång tid kommer dessa att gälla parallellt och vi föreslår därför beteckningarna CPR-2011 respektive CPR-2024 för att hålla isär dem.
Syftet med byggproduktförordningen är fri rörlighet för byggprodukter. Tekniska handelshinder minimeras genom införande av ett gemensamt sätt för att bedöma och beskriva byggprodukters egenskaper, så att det blir möjligt att sälja dem i alla länder på den europeiska inre marknaden utan extra provningar eller verifieringar. Detta grundsyfte behålls i CPR-2024, men fokuset vidgas för att även omfatta hållbarhetsaspekter.
Åtgärd av identifierade brister
Ett exempel på brister som uppdagats under åren med CPR-2011 är att många idag gällande och obligatoriska harmoniserade standarder är gamla och bygger på ännu äldre uppdrag givna under tidigare lagstiftning. Regelverket har varken hängt med i medlemsstaternas och marknadens behov av produktinformation eller teknikutvecklingen. Dessutom har det saknats juridiska möjligheter att åtgärda denna situation, med mindre än att regelverket görs om från grunden.
Resultatet av en kompromiss
Startskottet för översynen av CPR-2011 var EU-kommissionens förslag till en ny förordning som presenterades våren 2022. Därefter tog även Europeiska unionens råd, det vill säga de 27 medlemsstaternas representanter, och Europaparlamentet fram sina egna varianter av kommissionens förslag. Dessa tre texter låg sedan till grund för vidare förhandlingar mellan EU:s lagstiftande organ och resulterade i kompromiss. Den omständliga lagstiftningsprocessen är ett sätt att tillförsäkra att samtliga medlemsstater och EU-institutioner har fått komma till tals, även om den slutgiltiga rättsakten inte alltid blir lättläst.
Nyheter i förordningen
CPR-2024 innehåller en rad nyheter, såsom en möjlighet att lämna information om klimatpåverkan och resurshushållning, men också en möjlighet att bedöma och beskriva prestanda för återvunna material och återbrukade byggprodukter.
AVCP-systemen som beskriver hur tredjepartsorgan ska vara involverade i tillverkningskontrollen byter benämning till AVS. För produktegenskapen miljömässig hållbarhet införs ett helt nytt system för bedömning och verifiering, 3+.
En viss dimension av produktsäkerhet tillkommer, vilket innebär att prestandadeklarationen får ett utökat innehåll och ett nytt namn, prestanda- och överensstämmelsedeklaration. Dessutom får CE-märkningen en delvis ändrad innebörd.
CPR-2024 tar höjd för gemensamma format för digital redovisning av produktdokumentation och för detta kommer ett system för digitala produktpass att inrättas. Grundarbetet görs inom ramen för den europeiska ekodesignförordningen. Syftet är att underlätta förmedling av information genom leverantörsledet men även aggregering av information i användarledet, för exempelvis de svenska klimatdeklarationerna. Möjligen kommer någon form av databas som kan samla dessa digitala produktpass att införas.
Men framför allt innehåller CPR-2024 bestämmelser som möjliggör en mer effektiv standardisering, så att regelverket kan möta nya eller ändrade informationsbehov. Bryggan till att produkter ska omfattas av det nya regelverket är den så kallade CPR Acquis.
CPR Acquis – mot den nya byggproduktförordningen
Exakt vad tillverkarna ska göra beskrivs inte direkt i byggproduktförordningen, utan det specificeras i harmoniserade standarder. Dessa standarder bygger på ett äldre regelverk och är i många fall föråldrade. EU-kommissionen har därför inlett en översyn av vilka uppgifter om byggprodukter som medlemsstaterna och marknaden behöver för att de ska kunna användas inom ramen för de nationella byggreglerna i respektive land. Arbetet ska utgöra ett underlag för nya beställningar till standardiseringen, som ska ersätta befintliga mandat och ligga till grund för framtagande av nya standarder. Denna översyn går under projektnamnet CPR Acquis och man tar sig an ett par produktfamiljer i taget.
En av de första produktfamiljerna inom översynen är produkter för bärande metallkonstruktioner, structural metallic products. Inom området är en ny beställning av standarder på väg till standardiseringen. Vi kan därför förvänta oss att dagens harmoniserade standarder, exempelvis SS-EN 1090-1, inom några år ersätts av nya eller uppdaterade standarder som då kommer att ligga till grund för vilka verifieringar som krävs och vilken dokumentation som krävs för att tillverka och sälja produkterna.
När måste jag göra något?
CPR-2024 trädde i kraft i början av 2025 och övergångsperioden är väl tilltagen. Det kommer att dröja ett bra tag innan den blir tillämplig fullt ut även för de produktfamiljer som står först på tur. De bestämmelser i förordningen som rör standardiseringen började gälla direkt och vissa andra delar av förordningen blir tillämpliga om ett år. Merparten av bestämmelserna kommer att bli tillämpliga senare. Något förenklat innebär det att olika produktfamiljer fasas in successivt allt eftersom de genomgått CPR Acquis-processen och fått förnyade standarder som beskriver exakt vad som ska göras.
Detta innebär att båda förordningarna kommer att tillämpas parallellt under ganska lång tid framöver. Boverket kommer att fortsätta berätta om utvecklingen dels via branschorganisationerna, dels via det återkommande nyhetsbrev som skickas ut. När det blir dags att uppdatera sina processer och dokument kommer ni att få veta det!
Det finns alltså inte någon anledning till panik under 2025.
Frågor? Prenumerera på nyhetsbrevet?
Mejla till cpracquis@boverket.se
Författare
Sara Elfving, Boverket
Ieva Kisieliute, Boverket