De fyra finalisterna till Stålbyggnadspriset 2019 var en intressant mix av en containervilla, en asymmetrisk bro och två betydande ombyggnadsprojekt; ett publikt museum och eleganta bostadsrätter. Stålbyggnadspriset hyllar innovativa, miljömässigt hållbara och arkitektoniskt tilltalande sätt att nyttja stål i den bärande konstruktionen.
Stålbyggnadspriset 2019 gick till Nationalmuseum
Nationalmuseum och stålkonstruktionen till det nya glastaket är vinnare av Stålbyggnadspriset 2019. Stålbyggnadsinstitutet delar vartannat år ut Stålbyggnadspriset till ett byggnadsverk där man på ett innovativt, miljömässigt hållbart och arkitektoniskt tilltalande sätt utnyttjat stål i den bärande konstruktionen. För första gången gick Stålbyggnadspriset till en renovering och ombyggnation. Juryn imponerades av Nationalmuseums eleganta glaskupoler uppburna av avancerade stålstrukturer.
Gert Wingårdh, Wingårdhs och Ulrik Jonasson, Sjölins Smide, tog emot priset.
– Det är en fantastisk stålkonstruktion, så vi är jättestolta. Det här var ett lagarbete, och det är tusen man som nu belönas på det här sättet, sa Gert Wingårdh.
– Att vi tillverkade hela konstruktionen i Hälsingland, tog den med båt ner till centrala Stockholm och sedan lyfte upp den i ett enda stycke (800 kilo), det tycker jag är unikt, framhöll Ulrik Jonasson.
Företagen bakom renoveringen och ombyggnaden av Nationalmuseum och mottagare av Stålbyggnadspriset är:
Arkitekt: Wingårdhs/Erik Wikerstål arkitektkontor
Beställare: Statens Fastighetsverk
Stålkonstruktör: Sweco Structures
Stålentreprenör: Sjölins Smide
Juryns motivering
Att lägga en ny årsring till vårt magnifika Nationalmuseum är en mycket stor utmaning. Lösningen på Nationalmuseums nya glastak är en ytterst elegant stålstruktur, förverkligad genom ett mycket nära samarbete mellan alla som medverkat. Djup kunskap och stort engagemang i kombination med moderna digitala verktyg har resulterat i de nästan svävande glastaken. Infästningen av glaset i den tunna lätta stålkupolen vittnar om ett mödosamt detaljeringsarbete med ett fantastiskt slutresultat. Som besökare slås man av glasprismornas skimmer och ljuset som silar in genom taken. En elegant skyddande hinna i ett modernt stålskelett som svävar över konsten och historien. I Nationalmuseums nya glaskupoler var stålet den bästa lösningen vilket slutresultatet vittnar om i all sin prakt.
Läs mer om Nationalmuseum och glastaket här
Hedersomnämnanden
Under Stålbyggnadsdagen fick Stålbyggnadsprisets fyra finalisterna presentera sina projekt på stora scenen. De projekt som inte vann gick dock inte lottlösa. Tack vare den höga nivån på samtliga finalprojekt, valde juryn att tilldela hedersomnämnanden till; Containervillan av Måns Tham Arkitektkontor, Husarviksbron av &Rundquist och Nacka Strand No 4 av Hermansson Hiller Lundberg Arkitekter.
HUSARVIKSBRON
Arkitekt: & Rundquist
Beställare: Stockholms Stad
Konstruktör: ELU / Sting
Stålentreprenör: Sonstorps Mekaniska / Outokumpu
Motivering:
Med sin självklara enkelhet och sin lätt fattbara uppbyggnad tar denna asymmetriska bro ansats i det vildvuxna parklandskapet, för att i ett elegant språng ta gående och cyklister över till staden. En bro i rostfritt stål, gestaltad så som skuren ur ett block. En bro som i ett spännande skådespel öppnar sig för de större båtarna. Modernitet präglar såväl gestaltning som tillblivelse. En långt driven industriell process har möjliggjort den höga precisionen, lättheten och den monolitiska känslan. Ett exempel på hur modern teknik kan skapa känslan av ett handslipat smycke, som med sina lutande sidor vackert speglar sig i vattenytan. Ett byggnadsverk som visar på konsten att förena funktion, ekonomi, skönhet och teknik till en hållbar helhet. En bro som bär över tid.
CONTAINERVILLAN
Arkitekt: Måns Tham ark
Beställare: Thomas Jacobsson / Linda Ulfsdotter
Konstruktör: Ramboll
Motivering:
Engagemang, omsorg och arbetsglädje har tillsammans skapat Containervillan på Värmdö. Stål blev svaret på hur man skulle kunna bygga en villa på en brant otillgänglig bergstomt Åtta delvis återvunna fraktcontainrar har bearbetats på plats och lyfts upp på tomten. Containerklustret står fritt svävande på stålben. Bergstomten har kunnat lämnas orörd och det rinnande vattnet från bergssluttningen kan passera fritt under huset. En befriande enkelhet som invändigt kompletterats på plats med slittåliga material och återvunna byggnadsdelar. Inget är dolt bakom välputsade ytor utan redovisas ärligt och står i en fin kontrast till den omgivande naturen. En udda fågel, men icke desto mindre ett föredömligt villabygge där stålcontainrarnas kvaliteter redovisas i all sin enkelhet.
NACKA STRAND NO4
Arkitekt: HHL Arkitekter
Beställare: Oscar Properties
Konstruktör: Sweco Structures
Stålentreprenör: Smederna
Motivering:
En tidstypisk och gedigen kontorsbyggnad från 1990-talet har med stålets lätthet och flexibilitet kunnat byggas på med ett par våningar och konverterats till 94 exklusiva lägenheter. Den skräddarsydda stålstommen, som förankrats i byggnadens ursprungliga betongstomme, vittnar om innovativ experimentlusta. Hela projektet genomsyras av sina idérika stållösningar, alltifrån smart infästning av balkongplattor, till de robusta ”fartygsplåtarna” som förtjänstfullt ansiktslyfter ursprungsfasaden. Repetitiva, grafitgrå ståldetaljer binder samman gammalt och nytt och ger lugn och stabilitet. Att låta stålet spela huvudrollen i denna genomgripande ombyggnad visar sig mycket lyckat. Det mycket nära samarbetet mellan olika professioner både känns och syns i slutresultatet.