Plåtpriset 2021 till Synvillan

Aktuellt, Arkitektur
Genial enkelhet, lekfullhet och modiga materialval var några av de berömmande orden från juryn när Plåtpriset delades ut igår under en digital livesändning. Mottagare av priset blev Sandellsandberg för naturboendet Synvillan.
Synvillan Eriksberg, Sandell Sandberg

Synvillan är ett minst sagt spektakulärt naturboende beläget i Eriksbergs Viltpark, där besökare tack vare byggnaden kan komma nära både djur och natur. Syftet med projektet var att knyta an till den lokala byggnadstraditionen som finns i Blekinge och samtidigt skapa ett modernt intryck. Det yttre resultatet blev därmed ett traditionellt vasstak och en fasad av rostfri, högreflekterande plåt som kamouflerar och ger en optisk illusion.

Synvillan Eriksberg, Sandell Sandberg. Foto: Åke E:son Lindman

Juryns motivering:
Juryn imponeras av byggnadens geniala enkelhet, liksom dess lekfulla och mycket respektfulla förhållningssätt till omgivningen. Hållbarhetsfunktioner har integrerats på ett självklart sätt och exteriört briljerar byggnaden med träffsäkra och modiga materialval.

Priset mottogs av Thomas Sandell, Sandellsandberg arkitekter, som betonade de kontraster byggnaden bjuder på.
Plåten är ju byggnaden och så blev det kul att kombinera med det här vasstaket, det blev en väldigt fin kontrast. Det är dessutom en jättefin plats med ett fantastiskt läge, beskrev Thomas.

Förutom ära och berömmelse fick Sandellsandberg ta emot den specialutformade Plåtpris-pokalen i koppar, signerad konstnären Marie Louise Kold samt ett plåtdiplom i samma rostfria material som Synvillans fasad.

Rostfri syrafast plåt

Det som skapar den häftiga känslan som gör att villan smälter in i naturen är dels att den ”svävar” 3 meter ovanför marken, men även de rostfria syrafasta plåtarna som levererats av Lindab och monterats av PMB Construction. De reflekterar ljuset och återger naturens egna ljusspel i fasaden. Se mer här.

Arkitektbyrå: Sandellsandberg arkitekter
Ansvarig arkitekt: Thomas Sandell
Byggnadens namn: Synvillan
Plats: Eriksberg Hotell & Safaripark, Trensum
Plåtmaterial: Rostfritt stål
Plåtleverantör: Lindab
Plåtslageriarbete/plåtmontage: PMB Sverige AB
Byggherre: Eriksberg Vilt & Natur
Byggentreprenad: PMB Sverige AB

Synvillan Eriksberg, Sandell Sandberg Foto: Åke E:son Lindman

Plåtpriset tilldelas en svensk arkitektbyrå som under året visat upp ett projekt där metallfasadens möjligheter har tillvaratagits och maximerats utifrån aspekterna form, funktion, innovation och miljö.

PLÅT21 är ett årligt återkommande arkitekturevent. I år genomfördes det som en digital livesändning. PLÅT21 arrangeras av flera större aktörer inom byggplåtbranschen; Aurubis, Bevego, Plannja, PREFA, Ruukki och SSAB.