Ny energieffektiv Ruukki Patina-panel ger fasaden en ny ton

Aktuellt, Arkitektur
Ruukki Construction lanserar en ny Ruukki®Patina-panel i juni 2021. Panelen kombinerar energieffektivitet med en patinerad yta som ger byggnadsfasaden en nytt och efterlängtat uttryck. Stålytorna på Ruukki Patina-panelerna är tillverkade av Cor-Ten®-stål som är särskilt populärt hos arkitekter.

Ruukki Patina-panelen är också en energipanel med en lufttäthet som kan ge besparingar på upp till 20 procent av en byggnads energikostnader. En lägre energianvändning minskar också koldioxidutsläppen under byggnadens livscykel och förbättrar LEED- och BREEAM-klassningarna. Cor-Ten-stål hör till de mest miljövänliga valen eftersom stålet inte har någon beläggning. När byggnadens livscykel är slut kan stålet återvinnas helt.

Ruukkis produktutveckling har fokuserat på panelernas slitstyrka och hållbarhet. Ruukki har sökt patent för den korrosionsskyddande panelskarvkonstruktionen som tagits fram specifikt för Ruukki Patina-panelerna. Skarvarna mellan panelerna har konstruerats så att patinan inte sprids mellan panelerna, eftersom detta skulle göra dem sköra. Patina-paneler har lång livslängd och den bruna ytan förändras över tid, vilket innebär att den reparerar sig själv om exempelvis små repor av någon anledning skulle uppstå.

Ruukki Patina är en sandwichpanel som är ett prefabricerat väggelement bestående av ett isoleringslager mellan två stålplåtar. Sandwichpaneler är lämpliga för många olika typer av byggnader, till exempel industri-, handels och logistikbyggnader. Ruukki Patina-panelerna tillverkas på Ruukkis produktionsanläggningar i Alajärvi och Oborniki.

.

Sommarhus med sandwichpaneler av cortenplåt

Läs artikeln här