Stålbyggnadsdagen 2019

Aktuellt
Den 7 november hölls den årliga Stålbyggnadsdagen på Svenska Mässan i Göteborg. Över 325 deltagare besökte den årliga höjdpunkten för Stålbyggnadsbranschen. Stålbyggnadsdagen är träffpunkten där man träffar kollegor, kunder och branschföretag på Mötestorget och däremellan samlar in kunskap från föredrag och seminarier. Även i år kunde arkitekter delta i det avslutande Arkitekturspåret med några mycket spännande föredrag.

Ordförande Peter Salomon och vd Björn Åstedt hälsade alla välkomna och lämnade sedan över till dagens moderator Tomas Alsmarker. Därefter drog förmiddagspasset igång och Johan Trouvé från Västsvenska Handelskammaren berättade att vi nu var på ”loket i Sveriges tillväxt” – Göteborg. En inspirerande inledning av dagen. Gustav Sandqvist berättade därefter hur Skanska jobbar mot ett ökande klimatanpassning på sina projekt. Morgonpasset avslutade sedan med en av höjdpunkterna under dagen, Nick Cole från Robert Bird Group. Nick berättade hur man hur man kan arbeta aktivt med topologioptimering och designautomation för att utnyttja materialen med hjälp av numeriska metoder

Tomas Alsmarker, Johan Trouvé och Nick Cole
Till v: Guldpartner Stål & Rörmontage visar sina intressanta lösningar med rostfria
stålbroar.
Till h: Amel Hodzic och Kenneth Ahnelöv från Smederna var två av besökarna hos Guldpartnern PreTec.

Förmiddagens tekniska pass fokuserade på stål i samverkan med andra material där Roberto Crocetti gav en framtidsspaning och Fredrik Ohlsson visade nya applikationer mellan stålbalkar och träbjälklag. Ett mycket uppskattat föredrag var Samir El Mourabit från Sweco som visade hur man kan effektivisera stålprojekteringen med AI. Passet avslutades med att Mohammad El-Amrani från Chalmers berättade om vad nya regler i Eurokoden för HFMI-behandling kommer att skapa intressanta möjligheter på utmattningsbelastade stålkonstruktioner.

Fredrik Ohlsson, Samil El Mourabit och Mohammad El-Amrani
Till v: Pohlinvest med Halmstad Varmförzinkning är både ny medlem i SBI och Guldpartners.
Till h: Guldpartner SSAB med tre montrar på Mötestorget får här besök från EAB.

Efter lunch berättade Wylliam Husson hur vi framöver kan återanvända stålkomponenter. Niclas Görander fortsatte sedan att presentera svetsfria kopplingar. Innan kaffepausen berättade sedan Annica Ridell om den stora stålbron som håller på att växa fram över Göta Älv – Hisingsbron. Annica gav en inblick i vilka utmaningar som finns i ett komplicerat stålbroprojekt Det var en intressant uppvärmning inför fredagens studiebesök.

Till v: Annica Ridell höll ett intressant föredrag om Hisingsbron.
Till h: På Mötestorget kunde man prova AR-svetsning och testa BIM i Virtual Reality.
Till v: Den femte Guldpartnern på Stålbyggnadsdagen var .DOT.
Till h: WSP hade flera deltagare på Stålbyggnadsgen som också var med och tog emot besökare i deras monter.

På det avslutande passet som också ingick i Arkitekturspåret presenterades först de fyra finalisterna till Stålbyggnadspriset. Måns Tham presenterade Containervillan, Andreas Ståhlberg och Gert Wingårdh presenterade Nationalmuseum, Samuel Lundberg presenterade Nacka Strand No4 samt Henrik Rundquist presenterade Husarviksbron. Vem som blev vinnare kan du se på sid 23. Dagen avslutades med ett mycket inspirerande föredrag från Gerry O´Brien från AKT II med tre mycket spännande stålbyggnadsprojekt från olika delar av världen.

Måns Tham, Henrik Rundquist och Samuel Lundberg
Till v: Stålbyggnadsprisvinnarna Andreas Ståhlberg och Gert Wingårdh presenterade Nationalmuseum.
Till h: Gerry O´Brien var den stora inspirationsföreläsaren.

På kaffepauserna ges det möjligheter att hämta in kunskap och nyheter bland medlemsföretagen på Mötestorget. Det var ett rekordstort antal medlemsföretag som hade tagit möjligheten att knyta nya kontakter och möjligheter med deltagarna.

Till v: Det nya medlemsföretaget Anstar var på plats som utställare för att knyta nya kontakter på Mötestorget.
Till h: HiFIT Scandinavia var som nytt medlemsföretag på plats och fick bland annat besök från Chalmers på Mötestorget.
Till v: Strusoft hade många besökare på sin monter på Mötestorget och kunde visa upp sina program.
Till h: Iberobot och Ficep var en av de nära 40 utställarna du kunde träffa på Mötestorget.

Vi ses återigen den 22 oktober 2020 i Stockholm för nästa Stålbyggnadsdag!

Läs presentationerna från Stålbyggnadsdagen

Författare: Lars Hamrebjörk