Joel Jonsson, årets mottagare av Silverbalken

Aktuellt
Silverbalken är Stålbyggnadsinstitutets utmärkelse för speciellt framträdande insatser för stålbyggandets utveckling. I år delades Silverbalken ut för 45:e året i rad och mottogs av Joel Jonsson vid en prisceremoni under Stålbyggnadsdagen 2019.
Joel Jonsson, mottog Silverbalken under Stålbyggnadsdagen 2019 av ordförande Peter Salomon och vd Björn Åstedt

Jag hade inte förväntat mig att jag skulle få ta emot Silverbalken, men jag har ju varit med ett tag och alltid se till att jobba på ett seriöst sätt, säger Joel Jonsson.

Joel Jonsson är ingenjör i Väg- och vattenbyggnadsteknik vid Katrineholms Tekniska Skola. Joels karriär började på Strängbetong i Stockholm redan 1965. År 1967 gick Joel vidare till stålbyggaren Olverken i Vislanda och var med under dess uppbyggnad. Det var där som hans djupa kunskaper om stålbyggnad grundlades och intressen för regelverk och kontroll väcktes. År 1991 startade Joel eget företag med verksamhet inom kontroll och kvalitetssäkring av stålkonstruktioner och han driver verksamheten än idag. Joel har varit besiktningsman av stålkonstruktioner i flera tongivande byggnadsverk, till exempel bron över Sundsvallsfjärden och Mjärdevi Center i Linköping som tilldelades Stålbyggnadspriset 2005.

Prismotiveringen lyder:
Joel Jonsson tilldelas Silverbalken 2019 för sitt outtröttliga arbete att främja begreppen kvalitetssäkring och kontroll inom stålbyggnad. Med regelverk, förtänksamhet, planering och kontroll har många dyrbara fel undvikits. Han har i mer än 25 år varit ett föredöme inom kvalitetssäkring och bidragit till att höja branschens kvalitetsmedvetenhet. Joel är en uppskattad och inspirerande kamrat som gärna delar med sig av sin erfarenhet och kunskap. Hans referensprojekt är många, avancerade byggnadsverk där stålbyggnadskonsten gjort dem möjliga. Några exempel är bron över Sundsvallsfjärden, Centralhuset i Göteborg, Stockholm Waterfront och bron över Råån. Det är med glädje Stålbyggnadsinstitutet tilldelar 2019 års Silverbalk till Joel Jonsson.

Om Silverbalken 2019
Silverbalken är Stålbyggnadsinstitutets utmärkelse för speciellt framträdande insatser för stålbyggandets utveckling och delas i år ut för 45:e året i rad. Silverbalken är tillverkad i äkta silver av silversmeden Henrik Ingemansson, Atelier Borgila.