Att se det gröna i det gråa

Arkitektur, Hållbarhet
När den här krönikan skrivs, står jag och väntar i vintervinden på tågperrongen i Stockholms central. Det är kallt och jag fluffar upp halsduken långt över hakan. Jag har precis varit moderator för konferensen ”Stålet i den cirkulära omställningen” som arrangerades av Celsa Nordic Recyling. På scenen intog inga mindre än Skanska Sverige, Stålbyggnadsinstitutet och Upphandlingsmyndigheten för att inspirera 65 gäster i hur det går att se det gröna i det gråa, samt att äta en cirkulär frukost levererad av Sopköket.
Gästkrönika: Amanda Borneke är cirkulär specialist hos Sweco. Under sina år som hållbarhetsexpert har Amanda Borneke föreläst massor, vunnit flera priser och skapat sig en stabil plattform på sociala medier, främst Linkedin, där hon är en stor inspiratör för många både i och utanför byggbranschen med över 15 000 följare.

Alla parter var ense. Samverkan är nyckeln för att lyckas med återbruk av stål. Modigt ledarskap, kvalitetssäkring och öppna data i inventeringssystem, var även sådant som diskuterades.

Hittills har vi mest fokuserat på lågt hängande frukter som tegel och trä när det kommer till återbruk, men material som stål och plåt har enorm återbrukspotential. Inom de närmaste åren kommer vi att se ett stort underhållsbehov av stora industrilokaler med plåtfasad, speciellt för byggnader som byggdes mellan 1980 och 2010. Det är ett guldläge för att återbruka plåten i dessa byggnader.


  Inforuta:

  De topp 5 materialen som kommer synas mer i digitala produktbanker under 2024 är:
  1. Stålkonstruktioner
  2. Installationer
  3. Plåtfasader
  4. Reglar, både av trä och stål
  5. Apparatskåp

  Slutsatsen är dragen från en rad samtids- och framtidsspaningar gjorda Swecos cirkulära experter gjorda under nov-dec 2023.


  Dessutom, en återbruksinventering som Sweco har genomfört åt Sverigehuset, visar att endast 30 meter stålbalk motsvarar lika mycket koldioxidekvivalenter som en svensk förbrukar under ett helt år (ca 10 ton CO2e). Föreställ dig då, hur mycket klimatpåverkan som kan undvikas genom att byggnaden står kvar, alternativt att materialet återanvänds på annan plats.

  Läs här: ”Återbruk på kvartersnivå när 1000 bostäder byggs”

  Problemet med att återbruka plåt knappast ligger i att dekonstruera och kvalitetssäkra den.
  Problemet är att så efterfrågar återbrukad plåt. Branschen har massor av plåt som skulle gå utmärkt att återbruka, men inte lika många som vill bygga med det. Däremot har vi hög efterfrågan på andra material som kanske inte ens finns tillgängliga på marknaden.

  Att börja samordna återbruket i tidiga skeden är avgörande, speciellt nu i tider där allt större byggnader med stora mängder stålprodukter eventuellt tillgängliggörs. Bland annat ska ju hela Stockholmsmässan på sina 70 000 kvm, planeras för rivning under 2024.

  Läs här: ”Stockholmsmässan rivs – byggs bostäder istället”

  Nu sitter jag på tåget inne i värmen, halsduken hägnades avslappnad runt axlarna. Jag blickar ut genom det snöstänkta fönstret, hoppfullt. Mot nästa återbruksäventyr!

  Tema: Återbruk i stålbyggnadsbranschen

  Nummer 1-2024 av Stålbyggnad har ett tema om Återbruk i stålbyggnadsbranschen på 12 sidor. Här har du länkar till alla artiklarna.
  Projekteringsverktyg för återbruk av bärande stål
  Återbruk när ArkDes presenterar nytt museum
  Den första miljödeklarationen för återbrukad stålbalk
  Omvandlingen av Gjuteriet
  Ombruk av offshore konstruksjoner
  Fra slakteri til museum