Vinnande förslaget Järnvägsbron Förslaget som fått namnet Kinetik är ett av fyra förslag i en internationell arkitekttävling som Trafikverket arrangerade tillsammans med Sveriges Arkitekter. Vinnaren presenterades på plats i Oxberg den 15 oktober. En del i Trafikverkets uppgift som samhällsutvecklare är att inspirera till och sträva efter att bygga anläggningar som är välfungerande, hållbara och vackra. Arkitekttävlingen för de nya broarna i Oxberg är ett sätt att uppnå det. – Våra anläggningar är en viktig del av det gemensamma samhällsbygget. Arkitekturen är avgörande för människors upplevelser av dessa miljöer, men också för samspelet med det omgivande landskapet, säger Johan Folkesson, chefsarkitekt på Trafikverket.
God arkitektur spelar roll
Arbetet med en vägplan för de nya broarna pågår. Tävlingens syfte var att få genomförbara och utvecklingsbara förslag där järnvägsbron, vägbron samt entréplatserna blir en väl gestaltad helhet. – Tävlingen som är en del i projektets vägplanearbete är en pilot. Tanken är att det ska vara den första av många, att det här ska bli ett nytt sätt att arbeta, säger Johan Folkesson.
Flera hållbara val
De tävlande teamen har angripit de komplicerade förutsättningarna i tävlingsuppgiften på olika sätt. De olika förslagen på hur järnvägsbron ska se ut representerar fyra helt olika brotyper: en snedstagsbro, en spännverksbro, en bågbro och en balkbro. Jurygruppen har haft ett intensivt arbete med att bedöma förslagen. Förslagens olika konstruktioner har också gjort dem svåra att jämföra. – Under tävlingen har det utvecklats många nya idéer som hållit en hög kvalitet. Bland förslagen finns många goda förslag på hur framtidens broar kan bli mer hållbara än dagens, som att bygga järnvägsbroar i trä, använda mindre mängder av betong, återbruka befintliga brostöd och använda cortenstål istället för svartstål för att minska underhållskostnader, säger Johan Folkesson.
Robust, enkelt och stiligt vinner
Tävlingsförslagen har bedömts av en jury med representanter från Trafikverket och Statens vegvesen i Norge samt två ledamöter utsedda av Sveriges Arkitekter. Juryn vill särskilt framhålla det vinnande förslaget Kinetik, vars robusta och enkla järnvägskonstruktion också genererat en stilig form och där varje del av bron är bärande. Förslaget Kinetik har tagits fram av arkitektteamet COWI, Dissing+Weitling och Arkitema.
Juryns utlåtande
Kinetik är ett helgjutet förslag, där form, konstruktion och genomförbarhet har vägt lika tungt och vittnar om ett mycket lyckat samarbete mellan arkitekt och konstruktör. De två broarna är utformade som en arkitektonisk helhet och utgör en vacker siluett på håll – men de är också genomarbetade in i minsta detalj och har kvaliteter även i den nära skalan. Järnvägsbrons robusta och enkla stålkonstruktion smälter väl in i omgivande skogslandskap samtidigt som den har potential att bli ett nytt landmärke i bygden. Kinetik är ett gott exempel på hur en järnvägsbro längs en industrijärnväg kan utformas, och det ger inspiration till framtida brobyggande i hela Sverige.
Bakgrund
Över Österdalälven, strax norr om Oxberg i Mora kommun, fanns mellan år 1900 till 2017 en av Sveriges mycket få kombinerade väg- och järnvägsbroar med gemensam bana. På grund av brons omfattande skador togs 2015 ett beslut att demontera den. En tillfällig bro finns på plats och ska ersättas med två separata broar: en järnvägsbro och en vägbro. Järnvägsbron kommer att bli ett landmärke som bland annat exponeras för omvärlden vid Vasaloppet.
Mer information från Trafikverket här.