Folke Bernadottes bro är Årets Stockholmsbyggnad 2020

Aktuellt
Stockholmarna har röstat fram sin favorit. Folke Bernadottes bro på Djurgården tog hem priset som Årets Stockholmsbyggnad 2020. Det är en vacker bro i rostfritt stål konstruerad av Ramböll och tillverkats och monterats av Stål & Rörmontage. Arkitekt är &Rundquist.
Foto: Lars Hamrebjörk

– I en stad som Stockholm som är byggd på öar har broar en avgörande betydelse för hur rörelsemönstren fungerar. Den nya bron är ett fint exempel på hur staden fortsätter koppla samman områden och gör dem mer tillgängliga. Bron är utformad utifrån en Stockholmstradition, i en samtida tolkning, och därför ett bra exempel på hur Stockholm utvecklas framåt, säger juryns ordförande stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson.

Sammanlagt kom det i år in drygt 7 000 röster. Vinnaren Folke Bernadottes bro fick nästan 1 700 av rösterna.

Det är elfte året i rad som Stockholms stad arrangerar tävlingen Årets Stockholmsbyggnad. De tio finalisterna gallrades fram av en jury.

Juryns kommentar om vinnaren lyder: ”Bron ger med sin strategiska placering en helt ny koppling som skapar ett nytt flöde i staden. Med sin fackverkskonstruktion blir den ett nytt inslag men samtidigt en naturlig del av Djurgårdens landskap. En gestaltning med kvaliteter som behållits från den första presenterade idén till sitt slutgiltiga utförande.”

Arkitekt bakom projektet är &Rundquist och byggherre är Kungl. Djurgårdens förvaltning.

–  ”Folkets kärlek, vår belöning”, kan vi säga och travestera Karl XIV Johan som byggde den första bron på platsen. Så roligt att vinna stockholmarnas hjärtan, säger slottsfogde Magnus Anderson, chef för Kungl. Djurgårdens förvaltning.

–  Att få tillföra Djurgården både nya skönhetsvärden och nya samband är fantastiskt roligt. Det är den fjärde bron vi ritar på Djurgården och det är alltid lika spännande, säger arkitekt Henrik Rundquist vid arkitektkontoret &Rundquist.

Folke Bernadottes bro fick idag sitt pris i form av en bronsplakett. Priset delades ut av juryns ordförande stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson.

Läs mer om Folke Bernadottes bro här