Nordic Steel Construction Conference

Aktuellt

Den 26-28 juni träffas forskare inom stålbyggnad från hela världen i Luleå. Bland annat kommer vi att få presentationer från professorerna Markus Knobloch och Stephen Hicks som är ledande i utvecklingen av nästa generation eurokoder för stål- och samverkanskonstruktioner. Ett utmärkt tillfälle att ta del av framtidens regler i eurokoderna.

Den första miljödeklarationen för återbrukad stålbalk

Aktuellt, Hållbarhet

Stena Stål tar nu ytterligare ett steg i arbetet med att erbjuda sina kunder hållbara produkter och tjänster. Genom att få tillgång tillförlitlig och jämförbar information om produkters miljöpåverkan, Environmental Product Declaration (EPD), får kunderna ett bra underlag för till exempel upphandlingar, miljöcertifieringar och hållbarhetsrapporter. Nu utökas EPD även till att omfatta återbrukad balk.

Världens första byggnad med fossilfritt stål

Aktuellt, Hållbarhet

Tillsammans med Peab, SSAB och Wihlborgs presenterar Ruukki världens första byggnad med fossilfritt stål. Byggnaden Tomaten 1 i Lund är en industrianläggning på 6000 kvadratmeter. Det fossilfria SSAB-stålet tillverkat med HYBRIT-teknologin har använts i tillverkningen av sandwichpanelerna. Där ca 40 procent av byggnadens paneler består av fossilfritt stål.

Julnöt för konstruktörer

Aktuellt, Konstruktion

I nu gällande SS-EN 1993-1-1:2005 ges regler för bärverksdelars bärförmåga vid instabilitet i avsnitt 6.3. I 6.3.3 ges regler för böjda och tryckta bärverksdelar med konstant tvärsnitt, och i 6.3.3(4) ges två interaktionsformler för ”stänger som påverkas av böjning och normalkraft”.

Interaktiva annonser – öka effekten av er annonsering!

Aktuellt

Funderar du på hur du kan öka effekten av din annonsering i tidningen Stålbyggnad? Svaret är enkelt – satsa på INTERAKTIVA ANNONSER!

Stålbyggnadsdagen 2023

Aktuellt

Årets Stålbyggnadsdag hölls på Stockholmsmässan med stålbyggnadsmiddagen på Vasateatern. Det var ett brett program med parallella pass att välja bland för de cirka 220 deltagarna. På mötestorget kunde man under kaffepauserna och lunchpausen inte bara träffa de utställande medlemsföretagen utan även passa att testa laserscanning, HFMI-behandling och mycket mer vid ”prova-på-hörnan”. Under dagen delades även Stålbyggnadspriset ut till Varvsbron i Helsingborg.

Återbrukspasset på Stålbyggnadsdagen

Aktuellt, Hållbarhet

En viktig del i stålbyggnadsbranschens hållbarhetsarbete är återbruket av konstruktionsstål. På Stålbyggnadsdagen 2023 delade några av branschens främsta återbruksexperter med sig av sina insikter och erfarenheter under Återbrukspasset. Resultatet blev en inspirerande och lärorik timme tillsammans med Wylliam Husson (ProDevelopment), Pelle Beckman (IVL Svenska Miljöinstitutet), Patrik Bjelovuk (Tibnor) och Thomas Larsson (Stena Stål), samt en sal full med nyfikna yrkespersoner från olika delar av Stålbyggnadsbranschen. Som moderator på Återbrukspasset, fick jag en unik inblick i den senaste utvecklingen på detta område och jag är glad att få dela några av de mest tankeväckande ögonblicken med er.

Analys av komfortvibrationer i gång- och cykelbroar

Aktuellt, Konstruktion, Stålbroar

Gång- och cykelbroar i stål är oftast statiskt dimensionerade för att vara slanka, lätta och flexibla som strukturer. Detta betyder dock att när fotgängare använder bron kan deras fotsteg orsaka resonans med strukturen. Då måste kostsamma ändringar utföras om bron inte är utformad mot dessa fenomen tidigt i projekteringsstadiet. Att på förhand veta vilka broar som kommer att vara känsliga för dessa vibrationer möjliggör tidiga justeringar. På detta sätt kan materialets utnyttjande ökas vilket inte bara är kostnadseffektivt utan också gör brobyggande mer miljömässigt hållbart. Detta examensarbete utredde vilka parametrar som var kritiska för broarnas skydd mot dynamiska problem.

Bästa examensarbete inom stålbyggnad 2023

Aktuellt

På Stålbyggnadsdagen delades stipendiet för bästa examensarbete 2023 ut till Henrik Ruuth och Niklas Thuresson från Lunds Tekniska Högskola.

Årets mottagare av Silverbalken – Thomas Darholm

Aktuellt

Silverbalken är Stålbyggnadsinstitutets utmärkelse för speciellt framträdande insatser för stålbyggandets utveckling. Silverbalken delades ut för 49:e året i rad och togs emot av Thomas Darholm vid en ceremoni under Stålbyggnadsdagen 19 oktober.

Globen byggs om invändigt för en ny publikupplevelse

Aktuellt, Konstruktion

Hur kan man skapa en bättre stämning, intimitet och akustik i Globen för alla typer av evenemang? – NCC ska under 2024 renovera och modernisera Avicii Arena / Stockholm Globe Arena. Man tillför en ny stålkonstruktion (ca 1000 ton) vilken monteras runt ekvatorn i arenarummet som grund för ny rigg och ett nytt skjutbart akustiktak som också kompletteras med ett elektro-akustiskt ljudsystem. Befintliga läkare C rivs och ersätts av gondollounger som kommer att tillföra en helt ny publikupplevelse. Skjutbara teleskopläktare och nuvarande 14 000 läktarstolar ersätts och effektiviseras.

Möjligheternas byggregler

Aktuellt, Brand

Det finns många anledningar till att stål är ett så spännande byggmaterial när det kommer till brand. Dels är det väldigt känsligt för höga temperaturer, dels är det segt och klarar olyckshändelser bra. Vilken av de här två egenskaperna som lyfts fram beror i stor utsträckning på vem det är som vill bevisa sin poäng och samtalet haltar ofta när det kommer till funktion vid brand. Extra spännande blir det när det ska skrivas materialneutrala byggregler som idag.