Lättviktslösningar för robotiserad produktion av broar och byggnadsverk med stora spännvidder

Aktuellt, Konstruktion

Projektet LIGHTSPAN som finansierades av Vinnova-LIGHTer genomfördes med deltagande av 12 partners under åren 2021-2023. Målet för projektet var att utveckla nya lättviktslösningar som möjliggör robotiserad produktion av gång- och cykelbroar och takkonstruktioner med stora spännvidder. Detta för att kunna nå kortade byggtider, minskat spill, sänka energiförbrukning och kostnad, samt reducera CO2 utsläpp. Även ökad hållbarhet, mer optimalt materialutnyttjande och en ökad kvalitet blir möjligt att nå när största delen av tillverkningen sker robotiserat, i fabrik under kontrollerade förhållanden. Ett annat mål med projektet var att undersöka möjligheterna med att optimera konventionella brolösningar med avseende på materialåtgång, produktionskostnader och livscykelkostnader.

Stålbyggnadsdagen 2024

Aktuellt

Årets Stålbyggnadsdag hölls på Svenska Mässan / Gothia Towers i Göteborg. Vi samkörde även i år med Design- och konstruktionsdagen i samverkan med Chalmers Konstruktionscentrum. Utöver de 220 deltagarna som följde föredragen och minglade på Mötestorget hela dagen som kom det 150 studenter från Chalmers efter lunch. Studenterna kunde lyssna på de intressanta föredragen och träffa stålbyggnadsbranschen och utställarna på Mötestorget. På mötestorget kunde man även passa att testa åtdragning av SB-skruv, bygga modulärt och prova verktyg för skruvförband.

FE-modellering av tester på samverkansbalkar

Aktuellt, Konstruktion

Dagens samverkansbroar behöver framtidsanpassas genom förstärkning, och en metod som kan uppfylla detta är förstärkning med Coiled Spring Pins (CSP). Dessa skjuvförbindare har potential att öka bärförmågan hos broarna, genom att förbättra samverkan mellan stål- och betongytorna. Det är en förstärkningsmetod som kan ge befintliga broar nytt liv. Genom praktiska tester och FE-modeller har skjuvförbindarnas egenskaper och effektivitet utvärderats.
I Eurokod SS-EN 1994-1-1 finns generella standarder för partiell samverkan, som kan vara en tids- och kostnadseffektiv lösning för element som inte behöver uppnå full samverkan. Inom broindustrin finns det dock endast standardiserade metoder för full samverkan. Gällande standarder kan inte appliceras direkt på brokonstruktioner, då dimensioner och en mer kritisk utmattningslast skiljer sig åt. Forskningen presenterad i detta projekt gjordes med avsikt att bidra till en ökad kunskap och framtida dimensioneringsregler för partiell samverkan inom brokonstruktion.

Elverhøybrua – Norges första bro i SSAB Weathering 420 ML

Aktuellt, Stålbroar

Elverhøy-bron skulle byggas i ett material som kräver lite underhåll, smälter fint in i naturen och håller länge. Valet blev SSAB Weathering 420 ML, ett rosttrögt, höghållfast stål som passar perfekt för broar. Nu är den 110 meter långa bron klar. Den är tillverkad med hjälp av supermodern robotiserad laserteknologi, som minskar koldioxidutsläppen markant, jämfört med andra svetstekniker.

Ny version av SS-EN 1090-2

Aktuellt, Konstruktion

Några har kanske uppmärksammat att det har kommit en ny version av utförandestandarden SS-EN 1090-2. Den nya versionen, SS-EN 1090-2:2018+A1:2024, blev gällande i och med att SIS publicerade den i maj 2024. Än så länge finns endast en engelsk version tillgänglig. Den svenska versionen förväntas kunna publiceras i oktober. A1 står för Amendment 1 och är ett tillägg med nya och reviderade regler som lagts in i SS-EN 1090-2.

Nordic Steel Construction Conference

Aktuellt

Den 26-28 juni träffas forskare inom stålbyggnad från hela världen i Luleå. Bland annat kommer vi att få presentationer från professorerna Markus Knobloch och Stephen Hicks som är ledande i utvecklingen av nästa generation eurokoder för stål- och samverkanskonstruktioner. Ett utmärkt tillfälle att ta del av framtidens regler i eurokoderna.

Den första miljödeklarationen för återbrukad stålbalk

Aktuellt, Hållbarhet

Stena Stål tar nu ytterligare ett steg i arbetet med att erbjuda sina kunder hållbara produkter och tjänster. Genom att få tillgång tillförlitlig och jämförbar information om produkters miljöpåverkan, Environmental Product Declaration (EPD), får kunderna ett bra underlag för till exempel upphandlingar, miljöcertifieringar och hållbarhetsrapporter. Nu utökas EPD även till att omfatta återbrukad balk.

Världens första byggnad med fossilfritt stål

Aktuellt, Hållbarhet

Tillsammans med Peab, SSAB och Wihlborgs presenterar Ruukki världens första byggnad med fossilfritt stål. Byggnaden Tomaten 1 i Lund är en industrianläggning på 6000 kvadratmeter. Det fossilfria SSAB-stålet tillverkat med HYBRIT-teknologin har använts i tillverkningen av sandwichpanelerna. Där ca 40 procent av byggnadens paneler består av fossilfritt stål.

Julnöt för konstruktörer

Aktuellt, Konstruktion

I nu gällande SS-EN 1993-1-1:2005 ges regler för bärverksdelars bärförmåga vid instabilitet i avsnitt 6.3. I 6.3.3 ges regler för böjda och tryckta bärverksdelar med konstant tvärsnitt, och i 6.3.3(4) ges två interaktionsformler för ”stänger som påverkas av böjning och normalkraft”.

Interaktiva annonser – öka effekten av er annonsering!

Aktuellt

Funderar du på hur du kan öka effekten av din annonsering i tidningen Stålbyggnad? Svaret är enkelt – satsa på INTERAKTIVA ANNONSER!

Stålbyggnadsdagen 2023

Aktuellt

Årets Stålbyggnadsdag hölls på Stockholmsmässan med stålbyggnadsmiddagen på Vasateatern. Det var ett brett program med parallella pass att välja bland för de cirka 220 deltagarna. På mötestorget kunde man under kaffepauserna och lunchpausen inte bara träffa de utställande medlemsföretagen utan även passa att testa laserscanning, HFMI-behandling och mycket mer vid ”prova-på-hörnan”. Under dagen delades även Stålbyggnadspriset ut till Varvsbron i Helsingborg.